Jeg satte mig for at skrive om pestens hærgen i et let og underholdende sprog, længe inden Corona-pandemien ramte verdenssamfundet. Jeg havde dog aldrig drømt om, at bogen skulle udkomme under en pandemi.
I dag har vi håb om, at vaccineproducenterne kan levere varen, inden vi bliver syge - dengang var lægernes råd ikke meget værd. Det eneste, der reelt havde en virkning, var isolation og karantæne.
Historien om pesten har vide grene. Som forfatter må man beslutte sig for, hvilke man vil klippe af og sætte frem, så de kan komme frem i lyset. For mit vedkommende har jeg fokuseret på de menneskelige omkostninger og har prøvet at forestille mig, hvordan det har været at leve i en tid, hvor alt var underlagt en usynlig smitte - akkurat som i dag.
Den sorte død - nedslag i pestens historie er skrevet for den voksne læser, men kan også læses af større børn, der interesserer sig for historien - akkurat som jeg selv gjorde det som barn.
Hjerteblod og eftertænksomhed til søs
At skrive til voksne er meget anderledes end at skrive for børn. Allerede hér bemærkes, at man skrivertilvoksne men oftefor børn. At skrive til voksne er som at øse ud af sit hjerteblod. Det kan lyde dramatisk, men jeg føler, at tiden skal være 'moden', fordi fortællingen til den voksne læser er mere personlig.
Jeg kan lide at fortælle en god historie - også for voksne. I vores nære verden er der masser af historier, der blot venter på at blive fortalt. Jeg glædes, når mennesker fordyber sig i et emne, og når mennesker er nysgerrige omkring det liv og den verden, de lever i. Rejsebeskrivelsen 'Balladen i Haparanda rummer denne fordybelse. Den blev min debut som forfatter. I 2012 fik den en efterfølger i 'Over sø og land - fra Østersøen til Göta kanal'.
I 2018 udgav jeg min næste bog for voksne. 'Fugleperspektiv - Naturfortællinger i øjenhøjde' handler om glæden ved naturen og ikke mindst fuglene - og om de naturoplevelser, der har formet mig til den 'naturtosse', jeg er. Bogen er en personlig beretning om glæden ved naturen og om de mange rejser, jeg har foretaget i Norden med fugle i kikkerten.
Bogen blev efterfulgt af 'Hallands Väderö - Naturfortællinger i øjenhøjde', der handler om den spændende klippeø i Kattegat, der har alt det, vi sukker efter som danskere: En flot og meget varieret natur, en spændende historie og en række gamle folkesagn. Jeg har besøgt øen på alle tider af året, så det er nærliggnede at fortælle om øens særprægede historie og mine egne oplevelser i det skånske paradis.
Udledt af interessen for Hallands Väderö besluttede jeg at skrive en lommeguide, som viser vej til de bedste besøgsmål på den flotte klippeø. Det blev til en spændende guidebog, som rummer essensen af Hallands Väderö - og viser vej til syv meget forskellige vandreruter. Bogen er udkommet på både svensk og dansk. Begge titler kan købes hos Väderötrafiken, der sejler til øen forår, sommer og efterår - foruden den traditionelle julevandring den 26. december.
Bøgerne er trykt på tykt papir med smudsafvisende omslag, så de kan klare en tur i rygsækken. Mit håb er, at den vil insiprere til mange gode ture på den ø, der har vundet mit hjerte.
Hvem har ikke drømt om at kvitte hverdagen og rive et halvt år ud af kalenderen? Vi tager med sejlbåden Kalif langt op i Den Botniske Bugt; en rejse, der byder på både vand- og landskaber af stort format ...
Sådan lød pressemeddelelsen fra Borgen, da rejsebeskrivelsen om 'Balladen i Haparanda - et halvt års sørejse med sejlbåden Kalif' blev sat i søen. Søren Vinterberg anmeldte bogen med begejstring i Politiken og jeg følte endelig, jeg var i gang med det, jeg virkelig brændte for.
'Balladen i Haparanda' blev min debut. Året var 1999, men selv om 'Balladebogen' indtil 2012 var min eneste udgivelse for voksne, har den fyldt meget meget i mit forfatterskab, bl.a. fordi jeg stadig får positiv respons fra såvel sejlere som 'landkrabber', der har nydt at læse bogen. Heldigvis har forlaget Frydenlund netop genudgivet bogen, der udsendes med en nænsomt bearbejdet tekst, ligesom billedmaterialet er optimeret i forhold til den oprindelige udgave.
Endnu en sejlerbog er udkommet. Den omhandler et halvt års sørejse fra Østersøen til Göteborg via Göta Kanal. 'Over sø og land' handler om en sejlads syd om Sverige, op gennem skærgården og hjem via Göta Kanel - men fortæller også de historiske anekdoter, der gemmer sig bag det imponerende bygningsværk, Göta Kanal er. Vi hører ikke kun om konger og adelsmænd, men også om den kummerlige tilværelse, de svenske fattigbønder fristede hver eneste dag. På det nederste trin i hierakiet fandt man 58.000 bondesoldater og straffefanger. Det var dem, der byggede Göta Kanal – med ødelagte rygge, jernbeslåede træspader og et håb om en alderdom i frihed.
'Over sø og land' er ikke kun fortællingen om en sørejse gennem Sverige - den er samtidig et lysende eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre at foretage en længere sejlads med et mindre barn om bord. Et barn, der åbner de voksnes øjne for, at det ofte er i detaljen, oplevelsen skal findes.
Mine rejsebeskrivelser er ofte blevet rost for at være nærværende. "Du skriver, så vi føler, vi er ude på vandet," siger sejlerne til mig. Jeg siger tak. Og tænker, at jeg nok er et meget betragtende menneske. Ikke kun som forfatter, men generelt. Måske derfor opfatter jeg verden i billeder; indfanger øjeblikket og vender og drejer det. Hvad kan jeg bruge det til? Jeg synes ikke altid, det er let at skrive, men det er en udfordring, jeg ikke vil være foruden.